Skip to content

Kako da besplatno napravite email adresu na svojoj domeni

Poslovna email adresa je nešto što bi svako trebao napraviti ukoliko ima vlastitu domenu. To je ozbiljnije i profesionalnije od korištenja Gmail, Yahoo i sličnih usluga i daje dodatni kredibilitet poslu kojim se bavite.

Ovdje ću vam objasniti kako da besplatno napravite svoju email adresu koristeći Zoho. To je kompanija koja nudi razne poslovne aplikacije, a među njima mail aplikaciju. Besplatno nipošto ne znači manje kvalitetno. Zoho je ozbiljna kompanija, a pored toga su i darežljivi i nude besplatan paket svojih usluga koji će većini biti sasvim dovoljan.

Pretpostavaljam da već imate kupljenu vlastitu domenu. Ukoliko nemate, u mom prethodnom članku možete pročitati kako registrovati domenu.

Otiđite na https://www.zoho.com/ i napravite besplatan nalog. U formi sa desne strane upišite trenutnu email adresu koju imate i novu lozinku koju ćete koristiti za administriranje vašeg Zoho naloga. Ovu email adresu ćete koristiti samo tokom procesa kreiranja Zoho naloga. Kliknite na Sign Up For Free.

Zoho.com - Početna stranica
Zoho.com – Početna stranica

Dobićete ekran sa svim poslovnim aplikacijama koje Zoho nudi. Kliknite na Mail.

Početna stranica nakon kreiranja naloga na Zoho.com
Početna stranica nakon kreiranja naloga na Zoho.com

Na sljedećem ekranu odaberite paket LITE* klikom na Choose.

Odaberite besplatan paket LITE*
Odaberite besplatan paket LITE*

Sada u prvo polje upišite domenu koju ste kupili (npr., tvojadomena.com) i kliknite na Add domain.

Dodavanje domene u Zoho
Dodavanje domene u Zoho

Trebali bi dobiti poruku da ste se uspješno prijavili za besplatni paket. Sada je vrijeme da podesite vašu domenu. Kliknite na Setup tvojadomena.com in Zoho.

Prvi korak kod podešavanja domene je verifikacija domene. To je potrebno uraditi da dokažete da ste zaista kupili domenu koju ste rekli da želite podesiti. Kliknite na padajuću listu i odaberite opciju Others. i dobićete vrijednosti koji trebate unijeti u vaš DNS Manager.

Da bi napravili adresu na vlastitoj domen, domenu je potrebno prvo verifikovati
Da bi napravili adresu na vlastitoj domen, domenu je potrebno prvo verifikovati

Verifikacija domena

U zavisnosti gdje ste kupili i na koji ste način podesili vašu domenu, zavisi će način na koji ćete podesiti potrebne DNS unose. Ukoliko ste slijedili moje prethodno uputstvo gdje ste registrovali domenu na Cosmotown i koristili CloudFlare kao Name Server, onda će vaš DNS Manager će biti CloudFlare.

Ako ste domenu registrovali koristeći GoDaddy, onda preskočite narednu sekciju i pročitajte kako to podesiti koristeći njihov DNS Manager.

 1. CloudFlare

  Prijavite se na vaš CloudFlare nalog, odaberite vašu domenu i u gornjem meniju kliknite na DNS.  Dobićete tabelu sad DNS zapisima. U ovu tabelu trebate unijeti vrijednosti koje vam je dao Zoho. Kao tip odaberite CNAME, u polje Name upišite prvu vrijednost koju vam je dao Zoho (nešto kao zb12345678), a u polje Domain Name upišite zmverify.zoho.com. Kliknite na Add Record.

  Dodavanje CNAME zapisa potrebnog za verfikaciju domene
  Dodavanje CNAME zapisa potrebnog za verfikaciju domene
 2. GoDaddy

  Prijavite se na svoj GoDaddy nalog, kliknite na Domains i onda na Manage DNS.

  Pristup sekciji za uređivanje DNS unosa na GoDaddy nalogu.
  Pristup sekciji za uređivanje DNS unosa na GoDaddy nalogu.

  Ispod Records tabele kliknite na link Add. U ovu tabelu trebate unijeti vrijednosti koje vam je dao Zoho. Kao Type odaberite CNAME, u polje Host upišite prvu vrijednost koju vam je dao Zoho (nešto kao zb12345678), a u polje Points to upišite zmverify.zoho.com. Kliknite na Save.

Vratite se na Zoho i kliknite na Verify by CNAME, a zatim na Verify Now. Trebali biste dobiti poruku da je domena uspješno verifikovana.

Potvrda verifikacije na Zoho.com
Potvrda verifikacije na Zoho.com

Sada je vrijeme da napravite prvu email adresu na vašoj domeni. Unesite username koji želite i kliknite na Create Account.

Možete dodati još korisnika, ali ja ću to preskočiti i kliknuti na Skip (nove adrese možete dodati i poslije).

Naredni korak je dodavanje grupa. Ovaj ću korak takođe preskočiti i preći na sljedeći korak koji će vam omogućiti da primate poruke na vašu adresu.

Adrese grupa su malo drugačije nego adrese korisnika. Na primjer, možete imati grupu sa adresom [email protected] i u tu grupu dodati korisnike [email protected] i [email protected]. Kada neko pošalje poruku na kontakt adresu, tu poruku će dobiti oba korisnika. Oni poslije mogu odgovoriti na tu poruku, ali će odgovoriti sa vlastitih email adresa. Nije moguće poslati poruku sa kontakt adrese.

Zoho će vam dati dva nova zapisa koja trebate unijeti u DNS Manager. Vratite se na vaš DNS Manager (na isti način kao prilikom verifikacije domena) i dodajte dva nova zapisa u tabelu.

 1. CloudFlare

  Kao tip odaberite MX, u polje Name unesite @, a onda kliknite u polje Click to configure. Otvoriće vam se prozor u koji trebate kao Server unijeti mx.zoho.com, a polje Priority postaviti na 10. Kliknite na Save, a zatim na Add Record.Sada ponovite isto i za drugi zapis samo ovog puta kao Server unesite mx2.zoho.com i Priority postavite na 20.

  Dodavanje MX zapisa u DNS tabelu.
  Dodavanje MX zapisa u DNS tabelu.
 2. GoDaddy

  Kao tip odaberite MX, u polje Host unesite @, a u polje Points to unesite mx.zoho.com. Priority upišite 10. Kliknite na Save.Sada isto ponovite i za drugi zapis samo ovog puta u Points to unesite mx2.zoho.com i Priority postavite na 20.

  Dodavanje MX zapisa u DNS tabelu na GoDaddy-u.
  Dodavanje MX zapisa u DNS tabelu na GoDaddy-u.

Vratite se na Zoho i kliknite na Next.

Sljedeći korak je proces migracije koji ću takođe preskočiti. Kliknite na Skip.

Dobićete ekran na kojem možete naći informacije koje vam trebaju da podesite vaš email klijent (npr., Outlook, iPhone/Android email aplikacija) i povežete ga sa svojim nalogom. Ovo su postavke koje trebate unijeti (za POP pristup):

Incoming Server Settings:

Incoming Server Name: poppro.zoho.com
Port: 995
Require SSL: Yes
Username : [email protected]

Outgoing Server Settings: 

Outgoing Server Name: smtp.zoho.com
Port: 465, SSL or
Port: 587, TLS
Require Authentication: Yes

Samo username trebate zamijeniti sa adresom koju ste napravili.

Kliknite na Skip (ili Next) sve dok ne završite postupak podešavanja. Dobićete poruku da je podešavanje uspješno završeno. Kliknite na Proceed to Access ZohoMail.

Otvoriće vam se web email klijent i možete početi slati i primati poruke!

Sviđa vam se?

Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podijelite se prijateljima.


Želite naučiti više?

Ostavite mi svoju email adresu i javiću vam čim objavim novi članak.

Published inZa početnike