Skip to content

Kako da dodate Google Analytics na svoju WordPress stranicu

Za svakog vlasnika web stranice izuzetno je važno da sazna kako posjetioci koriste stranicu, kako su došli na stranicu i kako ih potaknuti da je nastave posjećivati. Najbolji način da to saznate je pomoću izvještaja o posjećenosti, a upravo vam to omogućava Google Analytics. Ovdje ću vam objasniti kako da dodate Google Analytics na svoju WordPress stranicu.

Ukoliko još uvijek nemate svoju WordPress stranicu, ovdje možete pročitati kako da je besplatno napravite.

Da biste dodali Google Analytics na vašu stranicu, potrebno je da odete na adresu https://analytics.google.com i prijavite se za uslugu.

Ukoliko ste prijavljeni na svoj Google nalog, dobićete početni ekran za prijavu na Google Analytics i tri koraka koja je potrebno uraditi da bi dodali ovaj alat na svoj sajt. Ako niste bili prijavljeni na svoj Google nalog, prije ovog ekrana ćete dobiti ekran za prijavu ili kreiranje novog Google naloga.

Kliknite na Sign up.

Početni ekran prilikom prijave na Google Analytics.
Početni ekran prilikom prijave na Google Analytics.

Sada ćete dobiti formu za podešavanje Google Analytics naloga. U prvo polje Account Name možete unijeti bilo koji naziv (vaše ime, naziv firme ili naziv stranice), u drugo polje Website Name upišite naziv vaše stranice, a u Website URL unesite adresu na kojoj se nalazi vaša stranica. Kao vremensku zonu u polju Reporting Time Zone odaberite svoju državu, a odabir kategorije možete preskočiti.

Podešavanje novog Google Analytics naloga.
Podešavanje novog Google Analytics naloga.

Kliknite na plavo dugme Get Tracking ID na dnu forme i prihvatite uslove korištenja klikom na I Accept.

Vaš nalog je sada uspješno podešen i dobili ste Tracking ID za svoj sajt i tracking kod koji trebate postaviti na svaku stranicu svog sajta.

Nakon kreiranja Google Analytics naloga dobićete svoj Tracking ID.
Nakon kreiranja Google Analytics naloga dobićete svoj Tracking ID.

Postoji više načina da ovaj kod postavite na svoj WordPress sajt, a ja ću vam pokazati najlakši uz pomoć Google Analytics plugin-a.

Otiđite na svoj WordPress sajt i prijavite se na administratorski panel, a zatim kliknite na Plugins > Add New. U polje za pretraživanje Search Plugins upišite google analytics i pritisnite Enter. Prvi u listi bi trebao biti istoimeni plugin čiji je autor Kevin Sylvestre. Kliknite na Install Now.

Dodavanje Google Analytics plugin-a.
Dodavanje Google Analytics plugin-a.

Nakon instalacije kliknite na Activate Plugin.

Sada u meniju sa lijeve strane kliknite na Settings > Google Analytics. Ovu opciju ste dobili nakon što ste aktivirali plugin.

Sve što sada trebate da uradite je da kopirate Tracking ID koji ste dobili kada ste se prijavili na Google Analytics (nešto kao UA-1234567-1) i upišete ga u polje Web Property ID i kliknete na Save Changes.

Upišite svoj Tracking ID u postavke Google Analytics plugin-a.
Upišite svoj Tracking ID u postavke Google Analytics plugin-a.

Ono što će ovaj plugin za vas da uradi jeste da doda tracking kod u zaglavlje svake stranice na vašem WordPress sajtu. I to je sve što treba da uradite da dodate Google Analytics na svoj sajt.

Da bi se uvjerili da sve radi kako treba, otiđite na svoj Google Analytics nalog i u meniju kliknete na Reporting, sa lijeve strane odaberite Real-Time, a onda kliknite na Overview. Otiđite na vaš sajt i otvorite početnu stranicu (ili bilo koji članak) i sada biste trebali vidjeti trenutni broj posjetilaca na stranici, njihovu lokaciju i aktivne stranice.

Prikaz posjeta u realnom vremenu u Google Analytics-u.
Prikaz posjeta u realnom vremenu u Google Analytics-u.

Istorijski pregled posjeta možete pogledati u sekciji Audience. U sekciji Acquisition možete pogledati sa kojih izvora posjetioci dolaze na vaš sajt, a u sekciji Behavior ćete dobiti izvještaj koje to stranice vaši posjetioci posjećuju. Na vama je sada da pregledate i analizirate podatke.

 

Sviđa vam se?

Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podijelite se prijateljima.


Želite naučiti više?

Ostavite mi svoju email adresu i javiću vam čim objavim novi članak.

Published inZa početnike