Skip to content

Kako da zaradite na Internetu uz pomoć Google AdSense reklama

Jedan od najjednostavnijih načina da zaradite na novac na Internetu je uz pomoć Google AdSense reklama. Sve što trebate imati je web stranica. Ukoliko već nemate web stranicu, ovdje pročitajte kako je besplatno napraviti koristeći WordPress.

Zarada zavisi od prometa koji vaša stranica ostvaruje i od cijene reklama koju oglašivači plaćaju kada neko od vaših posjetilaca klikne na reklamu. Ukoliko je vaša publika sa Balkana, u prosjeku možete očekivati oko 0.50 EUR za 1000 prikaza stranica. To znači da vam je potrebno oko 6500 hiljada prikaza stranica dnevno da biste mjesečno zaradili 100 EUR. Ukoliko je vaša publika sa Zapada, zarada može biti i deset puta veća. Zarađeni novac možete dobiti nakon što zaradite najmanje 70 EUR, a taj iznos može biti uplaćen na vaš devizni račun.

Prva stvar koju sada trebate uraditi je da se prijavite na AdSense oglašivačku mrežu i postavite prvu reklamu na vašu web stranicu.

Prijava na Google AdSense

Da biste se prijavili za Google AdSense , otiđite na adresu https://www.google.com/adsense/start/ i kliknite na Sign Up Now. Dobićete ekran na kojem će vam se ponuditi da se prijavite sa vašim Google nalogom ili da napravite novi. Ukoliko već imate nalog, kliknite na Sign in (ili na Create account ako nemate Google nalog).

Početna stranica Google AdSense programa
Početna stranica Google AdSense programa

Nakon što se prijavite vašim Google nalogom, u sljedećem koraku unesite adresu na kojoj se nalazi vaša stranica i odaberite jezik na kojem je pisan sadržaj vaše stranice.

Nakon što se prijavite na Google AdSense, potrebno je unijeti adresu web stranice i odabrati jezik na kome je napisan sadržaj stranice.
Nakon što se prijavite na Google AdSense, potrebno je unijeti adresu web stranice i odabrati jezik na kome je napisan sadržaj stranice.

U narednom koraku unesite vaše tačne kontakt podatke (zemlju, vremensku zonu, ime i prezime, poštansku adresu i broj telefona). Kao tip naloga odaberite Individual ukoliko ste fizičko lice. Kliknite na Submit my application.

Zadnji korak prije slanja zahtjeva za pristup Google AdSense programu.
Zadnji korak prije slanja zahtjeva za pristup Google AdSense programu.

Google će nakon toga tražiti da verifikujete broj telefona. Provjerite da li ste tačno upisali broj telefona i kliknite na Send verification code. Trebali biste dobiti SMS poruku sa kodom koji trebate upisati u polje Verification code i kliknuti na Verify.

Verifikacije putem SMS poruke.
Verifikacije putem SMS poruke.

Nakon toga ćete dobiti ekran sa pravilima i uslovima korištenja. Stavite kvačicu da označite da ste pročitali pravila i uslove i kliknite na Accept da biste ih prihvatili.

Uslovi i pravila korištenja Google AdSense programa.
Uslovi i pravila korištenja Google AdSense programa.

Google će vam se nakon toga zahvaliti što ste se prijavili za Google AdSense program i provjeriće vašu prijavu.

Nakon dva, tri dana…

Nakon što prođete proces provjere koji može potrajati par dana, dobiće te poruku na vašu email adresu.

Poruka koju ćete dobiti nakon što Google odobri vašu aplikaciju za Google AdSense program.
Poruka koju ćete dobiti nakon što Google odobri vašu aplikaciju za Google AdSense program.

Kliknite na plavo Get started now dugme da dodate svoju prvu reklamu na sajt.

Postavite svoju prvu reklamu

Da bi vaš Google AdSense nalog bio potpuno aktiviran, potrebno je da postavite svoju prvu reklamu na svoj sajt. Nakon toga će Google još jednom provjeriti vašu stranicu, a do tada će prikazivati prazne reklame.

Otiđite i prijavite se na www.google.com/adsense i nakon toga u meniju odaberite My ads. Sada trebate napraviti novi Ad unit koji će predstavljati jednu poziciju na vašoj stranicu u kojem će se prikazivati reklame. Kliknite na New ad unit.

Napravite prvu jedinicu za prikazivanje reklama.

U polje name unesite naziv ove jedinice za prikazivanje reklama. Obično je dobro unijeti ime koje dobro opisuje na kojoj se stranici nalazi ova jedinica, na kojoj poziciji i koja je veličina ove jedinice.

Unesite naziv i odaberite veličinu nove jedinice za prikazivanje reklama.
Unesite naziv i odaberite veličinu nove jedinice za prikazivanje reklama.

Kliknite na Save and get code da sačuvate ovaj Ad unit i dobijete kod koji trebate postaviti na svoj sajt.

Kod koji trebate postaviti na mjesto na kome želite da se prikazuju Google AdSense reklame.
Kod koji trebate postaviti na mjesto na kome želite da se prikazuju Google AdSense reklame.

Kod koji ste dobili trebate kopirati i postaviti ga na svoj sajt na mjesto na kome želite da se pojavljuju reklame. Postoje određena pravila koja morate ispoštovati tako da vam preporučujem da ih pročitate. Nakon što dobijete kod, kopirajte ga, a zatim kliknite na Close. Uspješno ste napravili prvu jedinicu u kojoj će se prikazivati reklame. Sada je samo trebate postaviti na svoj sajt.

Postoji više načina na koji možete ovaj kod dodati na vaš sajt. Ukoliko koristite WordPress, ovaj kod možete dodati koristeći Text widget ukoliko vaša tema ima pogodno mjesto na koje biste mogli dodati ovaj widget. Možete koristiti Header and Footer plugin da dodate reklamu ispod svakog članka, a možete koristiti i WP Simple Adsense Insertion plugin da dodate reklame unutar samog sadržaja vašeg članka. Na vama je da odaberete šta vam najviše odgovara.

Google će još jednom provjeriti vaš sajt nakon što postavite ovaj kod. Dok se ne završi proces provjere, prikazivaće se samo prazne reklame. Prave reklame će se početi prikazivati nakon što je vaša aplikaciju uspješno odobrena.

Važno

Pažljivo pročitajte pravila i uslove korištenja. Ni na koji način ne pokušavajte prevariti Google i strogo poštujte ova pravila. U suprotnom možete očekivati trajno izbacivanje iz Google AdSense programa i izgubićete sve što ste zaradili. Nemoj te poslije reći da vas nisam upozorio. 🙂

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno ostavite komentar.

Sviđa vam se?

Ako vam je ovaj članak bio koristan, može biti koristan i drugima. Pošaljite ga ili podijelite se prijateljima.


Želite naučiti više?

Ostavite mi svoju email adresu i javiću vam čim objavim novi članak.

Published inZa početnike